8 Haziran 2009 Pazartesi

PDA nın pembe domates fanatikliği


pembe domates, pembe domates dediğimize bakmayın. aslında biz bütün domatesleri çok seviyoruz. kısıtlı imkanlarımızla ancak bir türe güç, vakit ayırabiliyoruz. oda bizim topraklarımıza ait çoğu yerde yerli domates diyede anılan bizim pembemize. doğal, evladiyelik olduğuna emin olduğumuz. nesilden nesile bozulmadan gelen, günümüzde değeri gitgide artan değerli tohumlarla yetiştirdiğimiz. nesli tükenmeye yüz tutmuş, bizim pembemize. yoksa takım tutar gibi bir sevda değil bizimkisi.
kim istemez resimdeki domateslerin hepsinden yetiştirmeyi. üyelerimizin çoğu domateslerini balkonlarda odalarda hatta merdiven boşluklarında yetiştiriyorlar. iki üç saksı koydunmu balkon bitiyor zaten. hiç meyve almadan bir sezonu geçirmeyi göze alıyorlarda, pembe domatesin doğallığına saflığına bir zarar gelmesini göze alamıyorlar. böyle bir sevda bizimkisi . fanatiklik mi ? evet doğal olmaya, saf olmaya karşı fanatiklik. ama kargadan başka kuş, hamsiden başka balık tanımam tarzında değil.

Bu habere bir göz atın: Termik santraller ve kömür | Greenpeace Akdeniz

Bu habere mutlaka bakmalısın: Termik santraller ve kömür | Greenpeace Akdeniz 

7 Haziran 2009 Pazar

kompost yapmayı deniyorum

bu hafta evde kompost yapmaya karar verdim. iki adet 5 lt lik şişman pet su şişesinden faydalanacağım. birincisini yukarıdaki gibi kapağına yakın bir şekilde kestim. bu şişe kap olacak. ikinci şişedende kapağını çıkartacağım. ikinci şişeyide birinciyi kestiğim yerden daha aşağıdan, resimde ki gibi keserek kapak yaptım. Kap olarak kullanacağım şişenin kenarlarında pek çok delik açtım. kompost için olmazsa olmazlardan biri hava buraya kadar şişeyi nasıl yaptığım üzerinde durdum. bundan sonraki resimler pek hoşa gitmeyebilir. ama ev hali işte herkezin mutfağında bu tip artıklar çıkıyor. Önce kabın en altına bir miktar koyun gübresi sonra artıklar sonra biraz daha gübre komposta hangi artıklar konur, hangileri konmaz 22.05.2009 tarihli kayıtta ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştı.

ve kapagınıda kapatıp yine ilkel, bir iplikle kilit sistemi ve artık artıklarımız doğanın minik mikro organizmalarının elinde. ben arasıra onlara yardımcı olmak için, artıkları karıştırıp arasırada nemli kalması için ıslatacağım. bu aradada mutfaktan çıkan yeni artıkları biriktirmeye devam ediyoruz. hemen kokmaması için kısa bir süre buzdolabında bekletiyoruz. bu denememizde başarılı olursak aynı yöntemle 10 lt lik pet şişeler kullanacağım.

meyveler büyüyor, pembeler kontrolden çıktı

yukarıdaki resimlerde pembelerin son durumları bulunuyor. meyveler çok hızlı bir şekilde büyüyor. fidelerde fidelikten çıktı artık ağaç fidanı gibi oldu. hangisi koltuk hangisi dal artık ayıramıyorum.
Posted by Picasa

6 Haziran 2009 Cumartesi

KOMPOSTLAŞTIRMA SİSTEMLERİ VE KOMPOSTUN KULLANIM ALANLARI ÇALIŞTAYI

KOMPOSTLAŞTIRMA SİSTEMLERİ VE KOMPOSTUN KULLANIM ALANLARI ÇALIŞTAYI
18 - 19 Haziran 2009 - Barceló Eresin Topkapı Hotel - İstanbulHaberToprağın yapısı ve bitki gelişimine önemli katkı sağlayan kompost ürünün daha iyi bilinmesi ve kullanım alanlarının yaygınlaştırılması maksadıyla yürütülen sayısız çalışmanın bir çıktı olarak düzenlenen “Kompostlaştırma Sistemleri ve Kompostun Kullanım Alanları Çaliştay”ı ile elde edilen tecrübelerin akademisyenler, kamu kurumları, yerel yönetimler ve sosyal organizasyonlar vasıyasıyla tüm Türkiye ile paylaşımı amaçlanmıştır. devamı

Dünya Çevre Gününüz Kutlu Olsun

Yarın için şimdi, herkezin yapabileceği bir şeyler var. Lütfen dünyamıza karşı sorumluluklarımızın farkında olalım. Ve düşünelim "ben ne yapabilirim" kendimiz için olmasa da gelecek nesiller için.

1 Haziran 2009 Pazartesi

Artık sigara içmiyorum.

sigarayla süren 27 yıllık birlikteliğimiz. 31.05.2009 tarihi ve yaklaşık saat 17.00 de sonlanmıştır. birlikte olduğumuz süre içerisinde, hep onun fedakarlık yaptığını, benim iyi ve kötü günlerimin dostu olduğunu, onsuz hayatımın hiç bir anlamı olmayacağını sanıyordum. meğer yanılıyormuşum.

27 sene bir asalak gibi, cebimde çantamda ben nereye gidersem yanımda geldi. keyifli bir yemeğe gittim. keyfime eşlik etti. hastaneye, cenazeye gittim. hüznüme eşlik etti. yada ben öyle zannettim. eşlik ettiği hiçbir şey yok aslında, verdiği bir şeyde yok tamamen kandırmaca ilişkimiz süresince ben hep veren, o ise hep alan taraf oldu. paramdan verdim. sağlığımdan verdim. zamanımdan verdim. verdimde verdim. tam 27 sene

Artık yeter maymun gözünü açtı. ben artık sigara içmemeyi tercih eden, sigaranın kölesi olmaktan vazgeçen biriyim. artık sağlığımı, kötü kokmayan; nefesimi, parmaklarımı, büromu üstbaşımı geri istiyorum. artık bende koşmak en azından hızlı yürümek istiyorum. yediklerimin gerçek tat ve kokularını, kızlarımın bana sarıldıklarında çaktırmadanda olsa burunlarını kapatmamalarını istiyorum.

sigarayı bırakmak için bence iki şey lazım. 1) %100 istemek 2) %100 karar vermek.

neden istemelisiniz. ve nasıl kararlı olmalısınız... Bunuda Allen Carr ın değerli uzmanları 6 saatlik çok neşeli ve istediğiniz kadar sigara, çay, kahve içebileceğiniz bir seminerle size bütün detayları ile açıklıyor. seminerin sonuna doğru sigara serbest olmasına rağmen sigara içme isteğiniz bitiyor. azıcık isteseniz bile kendinizden utanıp içmemeyi istiyorsunuz.