21 Nisan 2009 Salı

Domates yetiştirmede sıcaklığın önemi

Domates ılık ve sıcak iklimleri seven bir yaz bitkisidir. Sıcaklığın 0 derecenin altına düştüğü hava şartlarında ölebilirler. Bu bilgi, mart aylarında evlerimizin baş köşesinde çimlendirip fide haline getirdiğimiz ve don tehlikesi geçtikten sonra balkonlarımıza, bahçelerimize çıkarttığımız için bize lazım değil. bizi ilgilendiren bölümü fideler en iyi gelişimi gösterdikleri sıcaklık aralıkları domates en iyi gelişimi 15-28 derece arasında gösterir.
13 derecelerin altındaki sıcaklıklarda olgunlaşma yavaşlar. Hava sıcaklığında gece gündüz
farkı 6-7 derecenin üstünde olmamalıdır. Gönül rahatlığıyla fidelerimizi balkonlarda bırakmaya, bahçelerimize dikmeye başlayabilmemiz için bu bilgiye ihtiyacımız olacak. Elimizde termometre, gündüz öğlen saatlerinde, gece yatmadan önce mümkün olduğu kadar geç bir saatte ölçüm yaparak. Uygun bir zamanı kaydedebiliriz. Eh! Neler yapmıyoruz ki bunu da yaparız artık
domates bitkisi 27 ° C civarında istenilen şekilde çimlenerek döllenme yapabilmektedir. Yüksek sıcaklıklarda bitki döllenme yeteneğini ve gelişmesini kaybetmektedir. 30 oC’ nin üzerindeki sıcaklıklarda da bitki gelişmesi devam eder fakat döllenme olmaz, çiçekleri dökülür. asıl önemli olan bilgi yüksek sıcaklıklar. Geçen senelerde en çok şikayet edilen konu, çiçeklerdeki dökülmelerdi. Hava sıcaklılarını değiştirmek bizim elimizde değil. bahçelerde yetiştirenlerin bu konuda yapabilecekleri bir şeyde yok ama biraz daha şanslılar. Çünkü açık alan, hava sirkülasyonu daha fazla. Peki balkonda yetiştirenler ne gibi önlemler alabilirler. Örneğin:saksıları duvara fazla yaklaştırmayıp ısınan duvarında sıcaklık etkisini artırmasına izin vermeyebilirler. Saksıları alüminyum folyo veya beyaz bir kağıtla ile kaplayıp saksıdaki toprağın ısınmasına engel olabilirler. Güneş tam tepedeyken balkonlarına güneş ışınlarının direk bitki üzerine gelmemesi için önlem alabilirler. (ben geçen sene güneş şemsiyesi ile korumaya çalıştım.) Yiyeceğimiz 3-5 domates değer mi bu kadar zahmete demeyin. Değer. Yetiştirdiğiniz tek bir tane domatesi bile dörde bölüp aile bireyleri arasında paylaşarak yapacağınız, bir pazar kahvaltısı için bile değer.

1 yorum:

Meyvelitepe dedi ki...

Bu yaz bir grup domateste kaolin kili uygulamayı düşünüyorum. Bu malzemeyi esas olarak zeytinlerde zararlılara engel oluşturması için kullanacağım. Fakat kaolin kilinin bir özelliği de ısıyı yansıtarak bitkinin fazla ısınmasını engellemek. Sadece, çiçeklerde tozlanmayı nasıl etkileyeceğini kestiremiyorum.