22 Mayıs 2009 Cuma

evde kompost yapımı

Hep merak ettim bu kompost dedikleri nedir nasıl yapılır. Ben kendi imkanlarımla yapabilirmiyim diye araştırdım. bulduklarımıda paylaşmak istedim. daha fazla bilgi almak isteyenler http://www.gerikazanim.org/html/kompost.html, http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/evreci_konular/

Amacım bu konudaki bütün bilgileri vermekten çok, konuya dikkat çekmek. Hızlı tüketimin yarattığı çöp dağlarına küçükte olsa bir çözüm önerebilmek.

Kompost nedir: Kompostlama, katı atıkların içlerindeki organik maddeleri, kolayca depolanabilir, işlenebilir ve çevre için kullanılabilir hale getirmek için, bol oksijenli bir ortamda mikroorganizmalar tarafından parçalandıkları bir katı atık değerlendirme yöntemidir. Kompostlama, evsel katı atıkların azaltılmasında en iyi yöntem olarak nitelendirilebilir. Kompostlama her evde küçük bir maliyetle uygulanabilir, ve bahçede doğal gübre olarak yararlanılabilecek mamûl kompost veya humus elde edilebilir.

Kompost için gerekli olanlar:
Organik atık: Yaprak, ot, mutfak atıkları (meyve, sebze kabukları çekirdekleri ,yumurta kabukları çay ve kahve posaları, mısır kocanı) ağaç talaşı vs.
Toprak veya bir miktar gübre: Mikro organizma kaynağı olarak
Hava ve su

Kompost yapımında kullanılmayacaklar:
Hastalıklı bahçe bitkileri – Kompost yığınına hastalığı bulaştırabilirler ve mamûl kompostu bozarlar.
Arsız otlar – Arsız otların sporları ve tohumları (düğün çiçeği, çan çiçeği, yabani sarmaşık vs.) ayrışma sürecinde de canlı kalırlar ve mamûl kompostu kullandığınızda bahçenize yayılırlar.
Odun kömürü külü – Toprak mikroorganizmaları için toksiktir.
Parlak kuşe kağıt – Mürekkep ve boyaları toprak mikroorganizmaları için zehirlidir.
Böceklere karşı ilaçlanmış bitkiler – Bunlar, kompost besi-ağı organizmaları için zararlıdır, ve böcek ilaçları mamûl kompost içinde de kalırlar.
Et süt gibi hayvani atıklar:

Kompostlama esnasında neler olur:
Kompostlama esnasında, topraktaki veya gübredeki mikroorganizmalar organik atıkları (karbon içeren) yiyerek onları çok basit parçalar halinde parçalarlar. Bunun sonunda, azot, fosfor ve potasyum gibi inorganik besinleri de içeren, elyafça zengin, karbon içerikli humus elde edilir.

Kompostun Faydaları:
Bahçeniz veya bostanınızda toprağın yapısını geliştirir. Toprak mikroplarının aktivitesini arttırır. Toprağınızın besi içeriğini zenginleştirir. Toprağınızın kimyasını geliştirir; özellikle asit düzeyini (pH derecesi) düzenler. Ağaçların ve bitkilerin etrafında toprak sıcaklığındaki değişiklikleri yalıtır. Bahçe bitkilerinin ve ağaçların böcek ve hastalıklara karşı dayanıklılığını geliştirir. Çöp miktarını azaltır.

Evde pratik ve ucuz kompost yapımı:
Kompost yapmak için pek çok yöntem var. Mekana ihtiyaca göre çeşitli yöntemler, bahçeye tahtalardan sandık yapmak, hasır sepetler, plastik çamaşır sepetleri vs. burda yaratıcı gücümüzü kullanıp gerisini işlerini bilen mikro organizmalara bırakmamız yeterli. onlara hava alabilen ağzı kapalı ve alttan su tahliyesini yapabilecekleri bir kap bulup, içini atıklarla doldurup biraz sabırlı oldukmu tamam. eğer kompostu bahçede bir yerde yapacaksak zemin direk toprakta olabilir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

http://www.fidanistanbul.com/urun/935_kompost-ureticisi-komposter-ekokompost-700-.html

Kompost yapımını kolaylaştıracak ve oluşum sürecini kısaltacak bir ürün. Tavsiye ederim.