30 Mayıs 2009 Cumartesi

ilk meyveler gözüktü

fidelerimi bahçeye dikerken ilk can suyunu vermiş, daha sonrada 1 hafta sonra sulamıştım. ikinci sulamadan 15 gün sonra üçünçü sulamayı bugün yaptım. pembeleri sularken çiçeklerin arasından bir kaçtanesinin ortasında, yeşil yeşil bezelye tanesi büyüklüğünde ilk meyvelerimizin çıktığını gördüm.
21.03.ve 28.03 de Ektiğimiz pembelerimiz. yaklaşık bir ay sonra 28.04 de ilk tomurcuklarını, ve tomurcuklardan 1 ay, 1ay+1hafta sonrada, bugün 30.05 de ilk meyvelerini vermeye başladılar. henüz bezelye kadarlar. ilk meyve, fideyken dibine mercimek koyduğum fidelerden, ilk çiçekte onlardandı. seneye kısmet olursa bütün fidelerimin dibine koyacağım. ama bu seneki gibi direkt değilde, önce bol mercimekli karışık bir kompost hazırlayarak bu işi yapacağım.

24 Mayıs 2009 Pazar

tek gövdeye bırakma

saksıda domates yetiştirenlerin dikkate alması gereken bir yöntem; tek gövdeye bırakma, yani bakabileceğin kadar çocuk sahibi olmak gibi bir şey, saksıda az bir toprakla geçimini sağlayan domatesin besleyebileceği kadar meyve sahibi olmasına yardımcı olmak. çiçeklerin dökülmemesi daha büyük meyve elde edilmesi içi faydalı oluyor.

üstte ikiye ayrılmış gövdeyi görebilirsiniz. bu çatallaşma gerçekleştikten sonra zayıf olan, üzerinde daha az tomurcuk olan dalı budayabilirsiniz. bu işlemi yaparken gövdeye zarar vermemek için dikkatli olmak lazım. ben ince ama sağlam bir ipi, budayacağım dalda bir düğüm yapıp düğümü sıkarak dalı kesiyorum.


domates-fesleğen-kadife çiçeği

domates yetiştirirken yardımcı (kardeş) bitkilerden faydalanabiliriz.
domatesin kardeş bitkileri;
Fesleğen toprak üstü zararlıların kovulmasında,
Kadife çiçeği; kırmızı örümcek, toprak altı zararlılarına karşı etkili, aynı zamanda arılar için davetçi, lavantada yine arıları çekme konusunda yardımcı oluyor.
domateslerin etrafı kadife çiçeği ile çevrildi. ortalarınada fesleğen dikildi.




22 Mayıs 2009 Cuma

evde kompost yapımı

Hep merak ettim bu kompost dedikleri nedir nasıl yapılır. Ben kendi imkanlarımla yapabilirmiyim diye araştırdım. bulduklarımıda paylaşmak istedim. daha fazla bilgi almak isteyenler http://www.gerikazanim.org/html/kompost.html, http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/evreci_konular/

Amacım bu konudaki bütün bilgileri vermekten çok, konuya dikkat çekmek. Hızlı tüketimin yarattığı çöp dağlarına küçükte olsa bir çözüm önerebilmek.

Kompost nedir: Kompostlama, katı atıkların içlerindeki organik maddeleri, kolayca depolanabilir, işlenebilir ve çevre için kullanılabilir hale getirmek için, bol oksijenli bir ortamda mikroorganizmalar tarafından parçalandıkları bir katı atık değerlendirme yöntemidir. Kompostlama, evsel katı atıkların azaltılmasında en iyi yöntem olarak nitelendirilebilir. Kompostlama her evde küçük bir maliyetle uygulanabilir, ve bahçede doğal gübre olarak yararlanılabilecek mamûl kompost veya humus elde edilebilir.

Kompost için gerekli olanlar:
Organik atık: Yaprak, ot, mutfak atıkları (meyve, sebze kabukları çekirdekleri ,yumurta kabukları çay ve kahve posaları, mısır kocanı) ağaç talaşı vs.
Toprak veya bir miktar gübre: Mikro organizma kaynağı olarak
Hava ve su

Kompost yapımında kullanılmayacaklar:
Hastalıklı bahçe bitkileri – Kompost yığınına hastalığı bulaştırabilirler ve mamûl kompostu bozarlar.
Arsız otlar – Arsız otların sporları ve tohumları (düğün çiçeği, çan çiçeği, yabani sarmaşık vs.) ayrışma sürecinde de canlı kalırlar ve mamûl kompostu kullandığınızda bahçenize yayılırlar.
Odun kömürü külü – Toprak mikroorganizmaları için toksiktir.
Parlak kuşe kağıt – Mürekkep ve boyaları toprak mikroorganizmaları için zehirlidir.
Böceklere karşı ilaçlanmış bitkiler – Bunlar, kompost besi-ağı organizmaları için zararlıdır, ve böcek ilaçları mamûl kompost içinde de kalırlar.
Et süt gibi hayvani atıklar:

Kompostlama esnasında neler olur:
Kompostlama esnasında, topraktaki veya gübredeki mikroorganizmalar organik atıkları (karbon içeren) yiyerek onları çok basit parçalar halinde parçalarlar. Bunun sonunda, azot, fosfor ve potasyum gibi inorganik besinleri de içeren, elyafça zengin, karbon içerikli humus elde edilir.

Kompostun Faydaları:
Bahçeniz veya bostanınızda toprağın yapısını geliştirir. Toprak mikroplarının aktivitesini arttırır. Toprağınızın besi içeriğini zenginleştirir. Toprağınızın kimyasını geliştirir; özellikle asit düzeyini (pH derecesi) düzenler. Ağaçların ve bitkilerin etrafında toprak sıcaklığındaki değişiklikleri yalıtır. Bahçe bitkilerinin ve ağaçların böcek ve hastalıklara karşı dayanıklılığını geliştirir. Çöp miktarını azaltır.

Evde pratik ve ucuz kompost yapımı:
Kompost yapmak için pek çok yöntem var. Mekana ihtiyaca göre çeşitli yöntemler, bahçeye tahtalardan sandık yapmak, hasır sepetler, plastik çamaşır sepetleri vs. burda yaratıcı gücümüzü kullanıp gerisini işlerini bilen mikro organizmalara bırakmamız yeterli. onlara hava alabilen ağzı kapalı ve alttan su tahliyesini yapabilecekleri bir kap bulup, içini atıklarla doldurup biraz sabırlı oldukmu tamam. eğer kompostu bahçede bir yerde yapacaksak zemin direk toprakta olabilir.

18 Mayıs 2009 Pazartesi

sinekler

fideler bahçeye geçtikten sonra, resimlerde gözüken sinekler, fidelere dadanmaya başladı. şimdilik bir zararları yok gibi ama daha sonra ne olur bilmiyorum.

biraz incelemeye çalıştım. pek bir işlem yapmıyor gibiler. yaprakları yemiyorlar. öylece duruyorlar. ve çok duyarsızlar sanki kör sağır gibi tepkide vermiyorlar. umarım zararlı sınıfından bir sinek değildir.



yapraklardan çok gövdede dallarda haraketsiz uyuşmuş gibi duruyorlar.

9 Mayıs 2009 Cumartesi

fideler bahçede,evde hüzün

hazırlıklar iki hafta önce başlamıştı. ilk hafta bahçe otlardan temizlendi. kabaca bellendi. toprağın üzerine gübre döküldü. şansımıza o hafta ortası bol yağmur yağdı. ikinci hafta sonu, bahçe bu sefer daha ince bir şekilde bellendi. tırmıklandı. taşlar ayıklandı. kolay değil tabi 1 dönüm tarla.

bu hafta sonu da dikim yapacağız. başlamak için güneşin biraz uzaklaşmasını akşam serinliğinin gelmesini bekliyoruz. takım hazır. ben Ece, Deniz ve kayınpederim Kemal bey. toprak konusunda oldukça tecrübeli öneri ve gözetimine ihtiyacımız var.

önce dikim yapacağımız yerleri belirledik. fide aralarının 50 cm olmasına özen gösterdik. sonra çukurçuklar açtık. içine bir kürek gübre, sonra bol su. maksat kökler rahat etsin. toprağın suyu tamamem çekmesini beklerken sıra fidelerin psikolojisi ile ilgilenmeye geldi. bu görev sevgili kayınpederime ait.




önce motivasyon; hadi bakalım göreyim sizi, mahcup etmeyin bizi, başaracaksınız ben size güveniyorum tarzında bir konuşma.


ardından biraz kültür aşılama. fideleri sorumlulukları konusunda uyarma işlemi. ama biraz ağır olmadımı Kemal Bey. ne anlar pembeler Hamletten, Shakespeare den başka bir tema seçseydiniz keşke. siz canınızı sıkmayın pembeler olsada olur olmasada. sizin canınız sağolsun.

fidelerimizi açtığımız çukurlara özenle yerleştiriyoruz.




toprağı iyice sıkıştırıyoruz.

kök boğazını toprakla doldurup fidenin etrafında halka şeklinde bir ark açtık sulama yapmak için. ilerde fideler büyüdüğünde fideler arasında kalan toprakları boğazlama yapmak için kullanacağız. aradaki topraklar boşaldığında orda uzunlamasına karıklar oluşacak. sulamayı bu şekilde yapacağız.



sıra can suyunu vermeye geldi. fotoğraflar Eceden, can suyu Denizden, ama önce nasıl yapılacağını öğrenmeli suyu fidenin gövdesine değdirmemeli.




8 Mayıs 2009 Cuma

mercimek farkı

Potasyum ve fosforun domates için en gerekli maddelerden biri olduğunu okumuştum. Organik olarak nerde bulunacağını araştırdım. En uygun mercimek çıktı. Bende birkaç fidemi saksıya alırken dibine mercimekleri ıslatıp ezerek suyu ile beraber koydum. Sonuç şimdilik iyi ama çiçeklenme ve meyveye dönüşme daha sonra meyve kalitesindeki etkilerini bilmediğim için guruba tavsiye etmeye çekindim.
Hatta Karadeniz de bu amaçla, kıştan toprağa ezik çürük hamsileri gömdüklerini duymuştum.

resimde sağda en arkada köşede duran iki saksı mercimekli, arkada onun boyunda olanlar var onlar 1 hafta önce ekildiler. ama mercimekli olanın gövdesi hepsinden kalın yaprakları daha tok ve tomurcukları en iri olanı ve resim çekildikten sonraki 1 haftalık sürede gelişim farkı dahada arttı. denemek isteyenlere duyurulur.

2 Mayıs 2009 Cumartesi

tomurcuklanma koltuklar ve sardunya

sardunyam çiçek açmaya başladı. yakında yeşil yapraklar gözükmeyecek. saksı pembe bir top haline gelecek


koltuklarımızda olmaya başladı artık. ama ne yazıkki yakın da budanacaklar.

bu sene tohumlarımızı geçen seneden 10 gün evvel ektik. tomurcuklanma 37 gün önce başladı. yani yaklaşık 27 gün öndeyiz. bilmeden ne yaptık ta bu kadar öne geçtik bilmiyorum. Ama geçen seneden farklı yaptıklarımızı tecrübe olsun diye kaydetmek duyurmak istiyorum.
1) Hiç panik yapmadım. pipirikli davranıp onları da sıkıntıya sokmadım. sevgi ve ilgimi sınırlı bir şekilde gösterdim.
2) en iyi gelişimi gösteren fideler; geniş bir kaba ektiğim, bir kaşık yardımıyla toprağı ile beraber saksıya aldığım fideler oldu. ama doğru olan şaşırtma bu şekilde değil. doğru olan;Birol Beyin 22.04.2009 tarihli yazısıyla blogunda belirttiği gibi olan, köklerin zarar görmesinden endişe edip yapmadığım fideleri topraksız bir şekilde nakletmek. yalnız burda önemli olan zamanlama, 3.4. yaprakların ucu gözüktüğünde ilk şaşırtmayı yapmak gerekiyormuş. çünkü bu aşamada henüz ana kökler oluşmadığı için köklerin kopması gibi bir tehlike yokmuş. ama yinede dikkatli olmak lazım.
3) saksılara alırken, geçen sene gübreli toprak diye aldığım, az gübreli kum yerine; 1 seneye yakın balkonda beklettiğim, koyun gübresinden bolca- torf-toprak karışımı kullandım.
4) sulamaya çok dikkat ettim. 7-10 gün arasında toprağın nemini kontrol ederek. saksının altından bir kaç damla su çıkacak kadar sulama yaptım. sulamayı saksının kenarlarından yapmaya gayret ettim.
5) fırsat buldukça bir kürdan yardımıyla toprağın üstünü karıştırdım.
6) yerlerini hiç değiştirmedim. ve bol güneş altında kaldılar. geçen sene orası burası daha iyi diye evin heryerini dolaşmışlardı.
7)her sabah erkenden, soğuk sıcak demeden bulundukları odanın pencerelerini açıp, sabah serinliğinin odaya dolmasını sağladım. (bu banada çok iyi geliyor kendimi çok iyi hissediyorum.) çok rüzgarlı ve soğuk günler hariç hafta sonları balkona çıkarttım.
belkide yaptığımız en doğru şey ekim işini 10 gün önce yapmaktı.